Eva Francová: „Základem dobré polévky jsou kvalitní čerstvé suroviny“

Redakce
| 27. 2. 2019
Eva Francová je česká sochařka, fotografka a v neposlední řadě i autorka známého blogu věnovaného kuchařskému umění. Jmenuje se Kuchařka ze Svatojánu a naleznete v něm množství originálních vegetariánských a veganských receptů, založených na tradiční kuchyni našich babiček sem tam prodchnuté exotikou. Na svém kontě má několik kuchařských knih – asi nejúspěšnější je ta pojmenovaná po jejím blogu, tou nejnovější jsou pak Polévky ze Svatojánu. Co vše v této žhavé novince najdeme? A jakou polévku má autorka nejraději? To se dozvíte v rozhovoru, který Eva Francová poskytla pro náš web.

Ve své nové kuchařce jste se zaměřila na polévky. Vaříte je doma často?

Polévky jsou základem mé kuchyně. Jsou většinou jednoduché, rychle hotové, z jednoho hrnce. Nejen že vás zasytí, ale dodají tělu i potřebné tekutiny. Kromě toho jsou moje polévky velmi zdravé. Polévky jsou zkrátka dokonalé jídlo a my je máme ve velké oblibě.

Jaké recepty jste do této kuchařky zařadila?

Knížka je členěná na čtyři kapitoly podle čtyř ročních období a snažila jsem se takto třídit i recepty. Polévky jsou tedy sezónní.

Jsou to vaše všechny polévkové recepty, nebo máte ještě nějaké schované, které třeba budou součástí nové kuchařky?

Zdaleka to nejsou všechny moje recepty na polévky. Jiné najdete v mých třech kuchařkách, které už vyšly dříve, a také v Roku ve Svatojánu a Svatojanském lunárním kalendáři. Na rok 2020 chystám další kuchařku, kde najdete opět nové polévkové recepty.

Jsou mezi nimi i recepty, které jste zdědila třeba po své mamince nebo babičce? Nějaké, které máte spojené s dětstvím?

Ano, například kedlubnovou polévku nám vařil můj tatínek a já ji v nezměněné podobě v knížce uvádím.

Nedá mi to: jakou polévku máte nejraději?

Já miluji krkonošské kyselo z chlebového kvásku, to je pro mě nejlepší polévka na světě.

Co je podle vás základem dobré polévky?

Kvalitní čerstvé suroviny, bez nich nebude žádné jídlo dobré ani zdravé.

Jak dlouho jste pracovala na této knize?

Jeden rok.

Knihu doprovodila ilustracemi vaše dcera. Má ráda vaření, půjde ve vašich šlépějích?

Dceři bude letos 34 let, má už svou rodinu, děti a svou domácnost. Vaří skvěle a některé recepty převzala ode mě, stejně jako já od své maminky.

Kde berete inspiraci pro své recepty?

Většinou ve spíži a v zahradě, někdy v obchodě při nákupu a jindy z knih, dokonce i z beletrie.

Na začátku tohoto roku jste ohlásila konec blogu, neboť se prý ruší Google+ včetně platformy Blogger, což muselo zamrzet hodně vašich fanoušků. Jak to s ukončením vypadá? Není tu třeba možnost založit si vlastní web s vlastní doménou?

Někteří fanoušci mě na tuto událost upozornili a jiní ji zase zpochybnili a já sama dosud nevím, jak to vlastně dopadne, zda zůstane Blogger a zruší pouze Google+, nebo se ztratí oboje. Každopádně uvažuji nad vlastní webovou stránkou, kde nebudu závislá na blahovůli poskytovatele, jako je Google nebo Facebook.

Děkuji vám za rozhovor. A také za skvělé recepty, se kterými jste se podělila s námi ostatními ve svém blogu a také na stránkách svých kuchařek. Už nyní budu netrpělivě vyhlížet tu, na které právě pracujete. Ať se vám daří, a to nejen v kuchyni!

 

Více o Evě Francové a jejích receptech se můžete dozvědět na stránkách jejího blogu Kuchařka ze Svatojánu.

 

Právě soutěžíme o kuchařku Polévky ze Svatojánu. Zapojte se do soutěže a vyhrajte tuto skvělou knihu plnou originálních receptů.

 

Komentáře

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé

Přihlášení
Registrace

3
soutěže

Dnes nové

2
soutěže

Dnes končí